Economia Comportamentala (Behavioral Economics)

< 1 min red

Ce este economia comportamentala (Behavioral Economics)?

Economia comportamentală (Behavioral Economics) se ocupă cu psihologia din spatele deciziilor economice.

Economia standard susține că ființele umane sunt pe raționale, preferințele lor sunt fixe și sunt motivați doar de interesul propriu. Economia comportamentală spune că de fapt alegerile oamenilor sunt influențate de raționalitatea limitată, de autocontrolul limitat și de preferințele sociale.

Acceptând că oamenii iau decizii „iraționale” legate de sănătate, bani sau alte alegeri importante, poți creat nudge-uri (ghionturi) ca să-i ajuți să ia decizii mai bune pentru ei.

Economia Comportamentală face parte dintr-un domeniu mai mare – Știința Comportamentului (Behavioral Science). Scriu multe articole, cu studii de caz, despre cum te poți folosi de aceste domenii în business cu rezultate extraordinare; dar și ce să eviți, ca și companie.

În video dau două exemple: unul legat de ce facem când avem multe opțiuni și al doilea ce ține de cum să mănânci mai puțin din ceva ce e delicios, dar are multe calorii.


Economia Comportamentală Video

Urmărește Playlistul despre Economie Comportamentală și nudgeuri și vei afla metode prin care să iei decizii mai înțelepte fără foarte mare efort. Gata cu obiceiurile, mai degrabă privește contextul în care te afli și vezi ce poți schimba.

Printre fondatori și cercetătorii acestui domeniu se numără: Daniel Kahneman, Richard Thaler, Dan Ariely, Lee Ross și alții.

Dacă ți se pare util, te invit să dai mai departe!
Un comentariu la „Economia Comportamentala (Behavioral Economics)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *