Gândirea critică explicată (video)

stiinta comportamentului
< 1 min red

Ce este gândirea critică?

Gândirea critică este capacitatea de a-ți pune întrebări bune pentru a analiza informațiile pe care le primești și a lua decizii mai bune.

A gândi critic – Gândirea critică – constă în procesul mental de analiză sau evaluare a informației, mai ales afirmații sau propoziții pretinse de unii oameni a fi adevărate. Ea duce la un proces de reflecție asupra înțelesului acestor afirmații, examinând dovezile și raționamentul oferit și judecând faptele.

Gândirea critică este în top skilluri pentru a te descurca în lumea această complexă și pentru a supraviețui noilor tehnologii.

A analiza cu mintea ta

Primul pas este să pui sub îndoială ceea ce auzi, adică faci un pas înapoi și să verifici informațiile, părerile și argumentele primite. Apoi decizi dacă ceea ce ai auzit este adevărat, dacă ți se aplică și care sunt factorii implicați.

Gândirea critică presupune ca tu să fii un judecător și un jurat, atunci când e vorba despre tine și să înveți să tragi propriile concluzii în urma unei analize. Uneori acestea sunt rapide, din lipsă de timp – ceea ce duce la scurtături cognitive sau euristici.

A gândi critic nu presupune neapărat a găsi slăbiciunile în ceea ce spune celălalt, ci a analiza, evalua și înțelege dacă informațiile sunt relevante pentru tine.

Te invit să comentezi sau să dai mai departe articolul, dacă ți-a plăcut! 🙂

2 comentarii la „Gândirea critică explicată (video)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *