Pandemia nu este un lucru atât de rău

3 minute citire
E perioada când toată lumea dă sfaturi.

E în regulă așa, avem nevoie să ne simțim importanți și este necesar să ne păstrăm cât de cât încrederea în sine. Eu m-aș putea, spre exemplu, apuca să dau sfaturi despre munca de acasă. Spre deosebire de mulți care fac grafice simpatice și scriu idei despre asta, eu chiar sunt freelancer de ani de zile. Am lucrat și full time, am lucrat și de acasă, am lucrat și de pe teren. Programul meu a fluctuat mereu. Dar consider că pentru mine e mai important să te ajut să-ți pui întrebări.

 

Asta e misiunea mea.

 

Am început de ceva zile să-mi pun întrebări în contextul pandemiei. Este o situație unică. N. Nassim Taleb va fi fericit de această Lebădă Neagră. Dacă nu știi despre ce vorbesc, te încurajez să citești cartea lui, Lebăda Neagră.

 

Și tu ești speriat/ă.

Poate nu la nivel conștient, dar inconștient nu avem cum, biologic, să ne ferim de asta. Doar dacă suntem psihopați, doar că o mică parte din populație e așa. Acum e ocazia să zic că dacă bărbatul din casa ta nu pare panicat, nu e pentru că nu simte. E pentru că nu vrea să arate și își blochează emoțiile. Dar simte. Ți-am vorbit despre cele 7 chei de înțelegerea unui bărbat :).

 

Mai rămân puțin pe subiect, și apoi trec la partea și mai interesantă: ai văzut că femeia chiar se întreabă cum ar fi să fie bolnavă, ce ar însemna pentru rude asta, cum s-ar simți ea și cei din jur. Vorbește toată ziua despre emoții. Bărbatul nu prea pare că se pune în papucii celuilalt. Știe el că va găsi soluții. Generalizez puțin doar să te ajute să-ți dai seama de atitudinile celor din jurul tău.

 

Cel mai bun timp să ne dezvoltăm

 

Declarația mea este: trăim o situație fără precedent! Au fost crize în lume, boli diferite – doar că nu s-au răspândit așa, iar noi nu am avut medicina și tehnologia de azi. E fantastic cum putem lupta acum împotriva unei pandemii! Nu mai zic de educația pe care o avem! Oho… doar să vină pandemia! Suntem cel mai pregătiți să luptăm împotriva unei pandemii. Știu că e de speriat, dar situațiile aceste vor mai fi. Nu știu dacă neapărat cât vom mai trăi noi și de această natură.

 

Este cel mai bun moment să vină această pandemie. Știu, mor oameni. Sunt pierderi. Oamenii, e drept, nu se vor mai întoarce. Dar profitul va reveni. Mor oameni din cauza coronavirului, dar nu mai mor din cauza accidentelor de toate felurile, violențelor, poluării etc. Parametrii sunt diferiți.

 

Avem nevoie de această criză și faptul că suntem puși la încercare este cel mai bun lucru posibil. Ai să spui că nu suntem pregătiți, dar când oare suntem pregătiți pentru orice? Și de un examen, un interviu, un date, un pitch etc. nu suntem pregătiți. Acum vom regândi prioritățile, vom deveni prieteni cu tehnologia, ne vom ascuți gândirea critică (despre care tot vorbesc de multă vreme aici și aici) și vom vedea ce este mai important pentru noi. Și aici mă gândesc la valorile personale și la cunoașterea de sine.

 

Dacă treci prin asta, treci prin toate.

 

Eu sunt stoică. Trec mai ușor și cu mai multă seninătate și empatie prin ce se întâmplă. De multă vreme lucrez la partea de luarea bună a deciziilor. Îmi gestionez bugetul de ceva vreme. Și eu, ca și tine, am rămas fără job. Și nu am mii de euro în bancă. De fapt, față de mulți oameni, familia mea e departe – dacă aș păți ceva, ar trebui să mă descurc singură. Când am avut piciorul în ghips, în 2019, am învățat și mai mult să mă bazez pe propriile puteri.

 

Ca să intru și mai în detalii, de la o persoană cu mindset fix, am ajuns o persoană cu mindset flexibil. Asta mă ajută să mă adaptez cu ușurință, să fiu rezilientă și să mă orientez pe soluții. Carol Dweck are o carte mișto despre mindset, dacă tot ai timp de citit mai mult.

 

De aceea eu, în această criză, care m-a lăsat fără job și fără apropierea de familie, într-un oraș cu cele mai multe cazuri de coronavirus, văd partea bună.

Văd soluțiile. Văd schimbarea aia bună. Consider că acesta este cel mai bun moment din viața mea.

 

Pandemia va trece. Ce învățăm noi despre noi și despre lume este ceea ce va rămâne.

 

Da, acum chiar e cazul să învățăm smart. Să acționăm înțelept. Să ne dezvoltăm în interior fără cursuri, coachi și citate motivaționale. Să învățăm să ne valorizăm, să ne iubim și apoi să-i iubim și pe cei de lângă.

 

Ce zic eu e al naiba de greu. Dar dacă nu acum, atunci când?

 

În vremurile grele devii mai puternic. Iar atunci când vor veni vremurile bune, și vor veni, vei știi ce contează cu adevărat. Și cum să te bucuri de viața aceasta scurtă.

 

Dacă ți-a plăcut sau ai ceva de spus, dă mai departe sau comentează! 🙂

S-ar putea să-ți placă și...

Articole populare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *