Nu coronavirusul e de vină, ci oamenii! Concluzii din vremea pandemiei

4 minute citire

Și tu vrei să-l iei pe vecinul de gât? Sau pe stat?

 

Eh, fiecare cu ale sale. Cel puțin pe vecin din cauza muzicii și a televizorului date tare. Pe stat pentru lucruri mai serioase.

 

Am mai scris de previziunile mele. Nu am menționat că eu cred, deja de o săptămână, când eram sub 100 de cazuri, că Bucureștiul se va închide. Cred în continuare asta. Am crezut că vor închide și restaurantele, cafenelele etc. S-a întâmplat și asta.

 

Dar stai să mă opresc la stat. Păi ce faci, prietene? La început pui la fiecare oră când apar cazuri noi. Ok, am înțeles. Apoi reduci la de două ori pe zi. La ora 10:00 și ora 18:00. Pot să înțeleg. Să mai afli de câte un caz din minut în minut nu e prea sănătos pentru inima noastră. Mai ales cei din capitală, unde sunt cele mai multe cazuri.

Urmăresc cele două buletine zilnic.

Dar deja de ieri decizi să publici cazurile o dată pe zi (asta dacă sunt reale, că văd că noi nu creștem în număr de cazuri per zi, deși ar trebui). Pot accepta și asta. Să zicem.

 

Dar acum tai harta cu totul! Păi ce te îndreptățește pe tine să tai și această informație: câte persoane sunt în carantină, câte infectate și din ce orașe, câte izolate?

 

Unde scrie asta, că poți decide ce vrea mușchiul tău?

 

Hai să-ți spun ce implicații are. Dar deja cred că le știi.

 

Se pun multe întrebări aici și deciziile se pot lua diferit:

 

 • Dacă eu știu că în București sunt cele mai multe cazuri, pot fi mai precaută să ies afară chiar și până la magazin;
 • Poate mă mut la ai mei, în alt județ;
 • Poate, poate…
 • Dacă eu știu că județul meu are puține cazuri, pot să nu mă mai alarmez atât (pentru că nu stăm deloc bine la asta, ca oameni);
 • Dacă eu știu că sunt X cazuri în orașul meu, devin mai precaut;
 • Dacă eu văd că sunt de nșpe mii de cazuri în izolare, mă motivez să suport și eu izolare. Că ia uite, vreo nșpe mii de oameni suportă și ei…;
 • Și tot așa… evident, nu e în puterea mea să schimb asta, dar cred că mulți sunt îngrijorați din cauza asta.

 

Trecem la oameni.

 

Ce concluzii am tras eu după ce am observat oamenii, magazinele și orașele, zilele acestea?

Acum, da, e cazul să-i iei pe oameni de guler. Sau, hai să fim civilizați, să-i denunți la poliție pe cei care se joacă cu viețile altora.

 

 • Știu că pare că oamenii sunt panicați, și asta după ce au dat iama în magazine, dar de fapt mulți sunt destul de relaxați (și aici intră inconștiența, în mare parte). Văd mereu familii întregi pe la magazin, că deh.., e bine să crească șansele pentru toți să se infecteze.
 • S-au închis magazine (restaurante, turism etc.), dar sunt și multe deschise: haine, pantofi, flori, mâncare de câini, amanet etc. Nu știu pentru cât.
 • Oamenii nu stau la distanță unii de alții. Lidl (și alții) a pus linii de distanțare pe jos. Eu le respect. Dar nu și cei de după mine care-mi suflă în ceafă. Parcă totul e în regulă…
 • Sunt încă o grămadă de mașini în București. Și în Iași (ne povestea colega de la Iași că stă în trafic). Sunt frumoasele filme în care toate magazinele sunt închise, unele pagini de ziare zboară pe străzi, iar o babă rea închide oblonul speriată. Departe de noi acest gând.
 • Nu coronavirusul e de vină, ci oamenii. Coronavirusul s-ar opri liniștit, că doar nu e în urmărirea alte victime, ca în filmele hollywoodiene, dacă oamenii ar lua în seamă regulile și avertismentele din zilele acestea. Dar mulți nu o fac, și aceia sunt suficienți să dea totul peste cap.

 

Sunt anumite categorii de vârstă care nu au treabă cu asta, din observația mea și experiențele de până acum din România (nu știu situația în străinătate):

– Oamenii în vârstă (care sunt și cei mai expuși). Mulți sunt de părere că au trăit destul…
– Tinerii, dap, cei de vârsta mea

 

Mă opresc aici la tineri, că o zice și șeful Organizației Mondiale a Sănătății: „Nu contează că ești tânăr!”. Mulți nu fac diferența dintre răceală și covid-19. Ah, dar ce, o răceală! Da, statistic vorbind, cei care nu au boli sunt mai feriți de infectare. Și cei mai tineri, cum ar fi copiii, care au o imunitate crescută. Dar nu despre asta e vorba!

 

Ci despre faptul că noi, ca specie, nu suntem pregătiți pentru asta! Dacă cineva răcește, nu dă răceala la întregul stat! Pentru răceală suntem pregătiți, dar nu și pentru acest virus. Poate că da, noi mai tineri, care facem și sport, avem simptome mai ușoare. De aceea nu ne speriem tare.

 

Dar cum e ca părinții tăi, bunicii tăi, să se îmbolnăvească? Cum este ca tu să îmbolnăvești pe vecina de 70 de ani care, mai târziu, afli că moare din cauza asta? Sau pe altcineva cunoscut și care are deja mai multe boli. Cum te-ar face să te simți asta?

 

Vezi tu, nu ești responsabil doar pentru tine. Ci și pentru ceilalți. Dacă te-ai oprit și nu ai citit mai departe, atunci știi că poate am dreptare. E frumos să încalci regulile uneori, dar nu și acum. Acum alții pot suferi din cauza ta. Și nu, nu e doar o persoană. Pot fi cu zecile.

Nu mai e așa amuzant, nu-i așa?

 

Ah, scuze, ți-am stricat distracția. Va trebui să dai dovadă de puțină empatie și responsabilitate și să lași egoismul în umbră.

Să știi că am și o parte bună: într-o zi vei reveni la ce făceai și la cine erai, dacă îți va mai plăcea de vechea ta variantă.

Iar dacă ești precaut, rațional și responsabil. Felicitări!

 

Mâine, sâmbătă, am pentru tine un video despre cum poți rămâne sănătos în vremurile acestea.

Vremuri pe care eu le consider o provocare dintre cele mai bune. Și-ți zice un om fără job și fără șomaj tehnic.

 

Ce ai de adăugat aici?

 

S-ar putea să-ți placă și...

Articole populare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *