Fără TV și Social Media în vremea coronavirusului. Unde mă găsiți.

3 minute citire
Dacă mă căutați pe facebook, nu o să mă găsiți.

Pe 14 martie mi-am dezactivat contul, mi-a luat o zi să iau decizia asta. Dar vine după o serie de mutări realizate încă de la începutul anului.

 

Mai întâi, am scăpat de TV.

De la 18 ani, de când am plecat la facultate. Singurele televizoare pe care le mai văd sunt cele din sălile de așteptare și cele din casa alor mei. Unde mă duc rar. De câte ori mă uit la TV, îmi dau seama că ne-am tâmpit de tot. Dar nu o să intru în această discuție. Ideea e că te îmbolnăvești ascultând, mai ales zilele acestea. Am simțit, cât urmărisem startul virusului în România, deci chiar la primul caz de coronavirus din Gorj (și înainte de isteria de după), că e foarte rău să urmărești TV-ul. Nu e de mirare că oamenii au tăbărât în magazine să-și facă rezerve. Dacă le-aș lua pulsul celor care urmăresc știrile acum, cred că majoritatea ar trece cu mult de starea de anxietate sănătoasă.

 

Problema este că, dacă o ții mult într-o stare de stres, corpul se obișnuiește cu pulsul peste limită, cu anxietatea continuă și altele și ajungi la un nou „echilibru” al corpului, care nu este deloc echilibrat. Corpul se adaptează noii stări. Dar intru deja în alte detalii: detalii pe care medicii ar trebuie să le spună oamenilor, mai ales celor cu probleme cardiace.

 

Asta cu TV-ul.

 

Social Media a fost cam așa: la începutul anului, de fapt chiar pe 31 decembrie, când mă duceam cu trenul la Brașov, să petrec revelionul acolo, mi-am dezinstalat Instagramul și Facebookul de pe telefon. Ideea a fost că oricum nu-mi aduc multă valoare și aș cădea în capcana de a pune poze pe net, în loc să petrec cu prietenii mei.

 

La câteva zile am observat că nu murisem fără să-mi verific mereu telefonul, așa că am luat decizia de a nu le mai instala. Și Messingerul l-am dezinstalat, el fiind separat de Facebook.

Am rămas cu Whatsup și Linkedin, pe telefon. Mai am Youtube și Analitycs, dar cum postez chestii și am și vlog, se înțelege.

 

Pe Facebook și Messinger am intrat strict de pe calculator. Doar că în ultima vreme, de când nu mai lucrez (viața de freelancer), stau mai mult pe calculator. Și m-am surprins că citesc toate tâmpeniile pe Facebook, în contextul în care eu rar dau scroll. Am văzut și panica în Social Media, uneori mascată cu o glumă, așa că am decis că nu mai vreau asta. Am dezactivat Facebookul fără regret, nu mai am acces nici la pagina de business, dar nici nu-mi aducea cine știe ce valoare. Oamenii știu unde mă găsesc –  sau cel puțin așa cred.

 

Știri citesc doar din surse credibile, urmăresc hotnews.ro, world economic forum și comunicatele ministerelor. Punct.

Dar rămân mereu un critical thinker: cine a zis asta, de ce e așa, cine are de câștigat, cine are de suferit, ce înseamnă asta pentru viitor și altele. Vedeți articolul aici cu previziuni.

 

Partea psihologică:

 

Am lăsat-o la urmă, fiindcă e mega importantă. Aș vrea să înțelegi că Bucureștiul e cam un fel de mic focar. Cele mai multe victime sunt aici. Uneori nu e bine să trăiești chiar în capitală, din acest punct de vedere. Suntem mulți și aglomerați.

Mi-am păstrat și-mi păstrez o atitudine alertă, cum îi stă bine unei persoane sceptice. Doar că, dacă ești expus mereu la știri legate de acțiunile oamenilor și de situația în lume, anxietatea crește peste măsură. De aceea am închis facebookul.

 

M-am ascultat, să văd ce mi se întâmplă. Și nu a fost de bine. Încordarea era vizibilă, până și alergarea devenise chinuitoare, așa că am decis să nu mai alerg afară. Am văzut că trebuie să cântăresc mult mai bine deciziile pe care le iau. De ce? Amigdala (frica) mea e mult mai mult timp activă – dar mult mai puțin comparativ cu majoritatea oamenilor care continuă să fie expuși la știri – așa că pot cădea ușor în capcana de a lua decizii proste.

 

Starea continuă de alertă și frică te poate face să iei decizii nebunești. Trebuie să stai departe de sursele care o alimentează. Oarbă nu pot să fiu, e suficient să ieși puțin din casă și să înțelegi că ceva se întâmplă, iar nr. bolnavilor se mărește în fiecare zi. Dar limitând sursele, pot să țin sub control frica, să decid mai bine și să îmi fac și treaba mea. Nu stau degeaba în casă.

Citesc mult, scriu, analizez lucruri și sunt gata să mă ofer voluntar, dacă va fi cazul.

 

Mă găsești aici, pe Linkedin, pe Whatsup (prietenii știu nr.-ul, dacă îl vrei și ai motive să vorbim, lasă-mi un semn), Youtube (vlogul meu) și Soundcloud (podcastul meu). Iar newsletterele o să încep să le trimit mai des. Ieri am trimis unul foarte mișto.

Te poți abona aici

 

Nu am de gând să-mi activez facebookul și nu e în planul meu în viitorul apropiat.

 

Pe curând,

Emilia

S-ar putea să-ți placă și...

Articole populare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *