Curiozitate. Doar în teorie?

4 minute citire

Curiozitate.

 

Ce îți trebuie să-ți faci meseria ta? Curiozitate, tenacitate și perseverență, umilință pentru că nu știi multe, adaptabilitate. În proporție de 90% dintre cei care au fost intervievați și lucrează în departamentul de apărare al Franței au spus că acestea sunt câteva abilități pe care trebuie să le aibă în jobul lor. Aceste interviuri fac parte dintr-o expoziția interactivă, Espions, din cadrul Cité des sciences et de l’industrie.

 

Nu are sens să mai zic că pe aici ar trebui să treacă toți elevii care visează să lucreze în poliție. Doar că nu există așa ceva în România.

 

Oamenii intervievați au diferite vârste și au joburi despre care nu pot spune niciodată: analist imagini prin satelit, analist sunet (înregistrări microfoane etc.), expert deschidere lacăte și altele, montator camere de supraveghere, spion, expert cyber security, forensic analyst, analist financiar pentru securitatea națională etc. Nu mai rețin denumirile în engleză. Oricum, slujbe de care nu veți auzi prea mult.

 

Vreau să mă opresc la abilitățile despre care ei au menționat în interviuri.

 

Aceste abilități se potrivesc multor slujbe, atât împreună, cât și luate separat. Și nu prea le înțelegi, pentru că dacă ar fi așa, mulți oameni ar da dovadă de ele și am trăi într-o lume mai tolerantă.

 

M-am oprit la curiozitate pentru că, de ceva vreme, încerc să privesc totul cu curiozitate. Uite așa: doar curioasă, fără să mai judec. Că, deh, oamenii sunt cum sunt și au credințele lor. Chiar dacă, eu fiind relativ mai informată despre biasurile noastre – vezi aici canalul de Youtube și câteva articole – pot observa (mai ușor) erorile de gândire la alții. Dar nu înseamnă că dacă mă apuc să le zic asta sau aia, rezolv ceva. Din contră.

 

Disonanța cognitivă

 

Un om căruia îi este combătută părerea, oricât de absurdă ar fi aceasta, nu se va dezice de ea, din contră, o va apăra și mai tare. Deci să te apuci să zici tu cum stau lucrurile înseamnă că sunt șanse să îi adâncești credința. Ceea ce tocmai contrar aceea ce-ți dorești.

 

Pentru că apare disonanța cognitivă, care face parte zilnic din viața noastră: dacă ascult ceea ce-mi zici și recunosc că poate mă înșel, înseamnă că nu știu atât de multe. Dar nu se poate să accept lucrul acesta despre mine, deoarece eu am o părere bună despre mine.

 

De aici apare conflictul mental sau disonanța cognitivă. Prin urmare, în loc să recunosc că greșesc și că nu sunt așa grozav cum cred (adică să-mi schimb părerea bună despre mine), mai bine rămân cu ceea ce cred eu deja și îmi și apăr poziția care mă ajută să-mi apăr și confortul mental. Nu contează că nu sunt logic în credința mea 😊

 

Curiozitatea te ajută să nu te mai iei așa în serios și să fii deschis la ce zice celălalt. Și de când exersez asta în fiecare zi, aud oamenii. Chiar îi aud. Fără să mă mai atac, fără să mă mai gândesc în capul meu că ei greșesc, că nu știu, că sunt limitați. Mă uit cu uimire. Pentru că, uneori, ceea ce zic ei reverberează în mine, atunci când ascult cu curiozitate. Și asta mă face pe mine să mă deschid, să mă transform. Cel puțin față de mine.

 

În loc să las să pătrundă judecata (care nu mă ajută să mă schimb), las să pătrundă ideile (care stârnesc ceva în mine).

 

Egoul, mama lui!

 

Pare un proces simplu, și chiar este. Dacă dăm la o parte egoul. Fără acest pas, cum ziceau acei specialiști diferiți din interviurile de mai sus, care au de a face cu fel și fel de oameni rău intenționați, e greu să vezi că greșești. Când privești cu umilință ceva, te ajută să te gândești de două ori înainte de a da un verdict, înainte de a judeca, de a eticheta.

 

După vizita acesta, m-am dus să mă întâlnesc cu doi români stabilități în Paris de cel puțin 10 ani. Și am ascultat cu curiozitate. Și știi de ce? Pentru că nu există un adevăr general valabil, sunt doar păreri. Eu am păreri despre România și despre Paris. Ei au păreri despre București în alt fel și despre Paris în alt fel.

 

Când te privești cu această curiozitate, pot spune că ești mai deschis către multe idei care ți se păreau absurde și de necrezut înainte. Devii mai flexibil mental și adaptabil. A doua abilitate pe care au repetat-o acești specialiști. De care avem nevoie acum, în vremurile acestea grele.

Nu-i așa că modalitatea aceasta de a vedea lucrurile ne-ar face viața mai bună?

 

 

Te invit să comentezi sau să dai mai departe, dacă ți-a plăcut! 🙂

 

 

S-ar putea să-ți placă și...

Articole populare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *