Vrei să recunoști mai ușor știrile false? Jurnal de critical thinker #1

Dacă m-ai fi întrebat ce este aceea gândire critică acum 10 ani, m-aș fi uitat mască la tine. De fapt, probabil că nici nu aș fi auzit de așa ceva. Dar eu știam să critic, desigur. Criticam orice, de la tablouri, la colegi; de la filme la vestimentație. Iar azi aud frecvent oameni care-mi spun că ei critică orice, sunt buni la asta. Hmm… (beculețe se aprind)

 

A critica  (cf . dexonline)1 A arăta, după o cercetare atentă, defectele unei lucrări științifice, literare, artistice etc. sau ale unei persoane ori acțiuni. 2 A examina și a evidenția (cu răutate) părțile slabe ale unei persoane, acțiuni etc. 3 A mustra. 4 A bârfi. 5 A blama. 6 A cârti.

 

Ne recunoaștem majoritatea de la punctul 2 încolo.

 

A gândi critic – Gândirea critică (cf. wikipedia) – constă din procesul mental de analiză sau evaluare a informației, mai ales afirmații sau propoziții pretinse de unii oameni a fi adevărate. Ea duce la un proces de reflecție asupra înțelesului acestor afirmații, examinând dovezile și raționamentul oferit și judecând faptele.

 

De a critica m-am cam lăsat, deși mai am tendința această omenească supărătoare de a vedea imediat ce e greșit la celălalt. De parcă am avea definiția clară a ceea ce e greșit. Până la urmă e filtrarea prin propriile pâlnii și conform propriilor valori. Deci e greu să zici că e bine sau e rău.

 

De a gândi critic m-am apucat deja de vreo 4-5 ani. Prima dată cărțile de știință m-au cam nedumerit, ca apoi să mă șocheze, ca apoi să mă liniștească, ca apoi să mă uimească precum un copil care vede pentru prima dată fluturi multicolori. Și de acolo nu mai e cale de întoarcere. Ba te bucuri chiar cât de ignorant ești fiindcă de aici lumea deja arată diferit.

O să evit definițiile gândirii critice.

Dar e cert că e în top skilluri pentru a te descurca în lumea această complexă și pentru a supraviețui noilor tehnologii.

 

Eu rezum simplu gândirea critică: capacitatea de a-ți pune întrebări. Odată ce pornești valul acesta, că pui întrebări greșite sau nu (nu contează de care, asta se finisează în timp) – vei începe să cauți răspunsuri și nu vei mai lua de-a gata tot ce citești – eh, asta e marea realizare.

 

Aplicabil: în BootCampul Fake News organizat de Școala de Valori – Găina care a născut pui vii- și care a avut loc la Călărași între 1-3 noiembrie, s-a vorbit despre a nu mai crede orice titlu și orice știre. 40 de profesori au fost educați despre valori personale și despre cum să recunoască știrile false și să-i ajute și pe elevii lor să le evite.

 

Dar înainte de toate este despre gândirea critică. Pentru că dacă deții deja acest tool (instrument), îl poți aplica în orice domeniu: fie că e despre știrile false, deciziile de zi cu zi, rezolvarea problemelor sau alegerile majore din viața ta.

 

Te invit să comentezi sau să dai mai departe, dacă ți-a plăcut! 🙂

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *