Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?

2 minute citire

Ce vrei să te faci când vei fi mare?

Întrebarea de pe buzele adulților atunci când întâlnesc copii. Evident, e o întrebare în glumă, probabil că 95% dintre răspunsuri nu se vor concretiza niciodată în meserii. Pentru că cei mici nu știu ce presupune o meserie sau alta și nici ce li se potrivește. Dar au existat perioade când nu ne puneam problema că ceea ce ne dorim să facem nu va mai exista. Cam înaintea oricărei revoluții industriale.

 

Noi ne aflăm în epoca digitalizării.

Roboți, AI, tot tacâmul. Și atunci te întrebi, oare dacă vreau să mă fac X sau Y, va mai exista? Ar trebui cumva să mă adaptez la un moment dat? Răspunsul este da, de multe ori. Și eu, în meseria mea, dacă nu mă adaptez, voi ajunge fără un job. Și știți de ce? Fiindcă nu prea mai există „good enough”. Va mai merge o vreme la noi, în România, dar evoluția ne prinde și ne constrânge să ne schimbăm așa cum în filmele horror vezi oameni prinși între pereți. Ori te adaptezi și ieși prin sistemul de aerisire, ori trăiești confuz și sufocat de ce se întâmplă în jur.

Nu știu dacă să ne întristăm sau nu. Cert este că suntem forțați să ne adaptăm, să ne schimbăm – nu fiindcă am dori, ci pentru că suntem forțați să ieșim din zona de confort. Vrem noutate, dar nu ne punem problema cum ne influențează aceasta. Cerem ultimele telefoane, ultimele aparate de orice fel, internet peste tot și control prin aplicație, însă departe gândul de consecințele dorințelor noastre.

 

Nu mai este suficient să faci treaba la un nivel acceptabil.

Mereu trebuie să te reinventezi. Iar tehnologia, pe lângă faptul că ne schimbă modul de a munci, ne creează și probleme de atenție. Studiile arată că suferim mult din cauza distragerilor legate de internet, tehnologie și informații din abundență. Pe lângă presiunea de a ne reinventa și a investi în abilitățile care nu pot fi copiate de un AI (empatie, compasiune, creativitate, etică etc.), trebui să învățăm să fim din nou concentrați, atenți, selectivi. Să (re)învățăm să nu ne lăsăm distrași. Foarte greu de realizat asta, obișnuiți fiind cu distrageri de dimineață până seara. Nu e de mirare că productivitatea a suferit considerabil în ultimii ani.

 

Studiile legate de efectele tehnologiei asupra creierului sunt îngrijorătoare. Voi scrie într-un articol viitor.

 

 

Te invit să comentezi sau să dai mai departe, dacă ți-a plăcut! 🙂

 

Poze de la trainingul Future of Work, proiect Școala de Valori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *