De ce este important să ne cunoaștem valorile?

3 minute citire

Ce sunt valorile?

 

Valorile sunt acele linii de ghidaj care te ajută să iei decizii în viața aceasta. Cele care îți influențează comportamentul, deși uneori habar nu ai de asta. Poate ai auzit de ele, dar s-ar putea să nu știi care sunt ale tale.

 

Dacă mă întrebai pe mine acum zece ani, cu siguranță nu știam să-ți spun ce e o valoare (în afară de cea materială și altele învățate la școală). Care sunt valorile mele, cu atât mai puțin. Dar pot spune sigur că ele s-au schimbat de atunci. Mi-a dat seama de acest lucru atunci când mi le-am definit și când am înțeles de ce am acționat în felul în care am făcut-o.

 

Zilele trecute am făcut din nou exercițiu acesta, de a-mi defini valorile, și am descoperit încă o dată ceva schimbări. Este normal. Important este să le recunoști, să vezi ce decizii poți lua în acord cu ele și de ce te simți inconfortabil atunci când oamenii te „forțează” să faci anumite lucruri. Sau au anumite atitudini care te deranjează. Dacă știi că tu ai valoarea onestitate (pe care și o onorezi, autorul și psihologul Jordan Peterson ar fi un exemplu), atunci te vei simți enervat în preajma oamenilor care sunt falși. Dacă valoarea ta este libertatea, atunci oamenii sau joburile care te constrâng îți vor crea mari probleme și vei fi nefericit.

 

Pentru mulți care nu conștientizează propriile valori, ajung la disonanță cognitivă.

 

Ca să poată scăpa de acest inconfort la nivel mental, ori se retrag, ori găsesc o cale  de compromis. Dar aș vrea să zic că această cale de compromis nu e benefică decât atunci când chiar nu ai alte opțiuni, când ești constrâns să continui. Spre exemplu: faptul că își e greu la job și nu suporți po litica companiei, dar mai ai doi ani de plătit o rată mare la bancă și nu îți poți da demisia.

 

Din păcate noi ne încălcăm valorile pentru lucruri și mai mici care nu au consecințe mari. Sau au, atunci când decizi să te trădezi pe tine. Unul dintre exemplele mele: deși din prima am simțit că nu vreau să fac un parteneriat cu cineva pentru a realiza niște evenimente, am continuat totuși. Evident că a fost frustrant pe parcurs și s-a terminat urât. Sau atunci când am simțit de la începutul relației de iubire că tipul respectiv nu este bun pentru mine, dar am continuat să mă văd cu el. Pierderile sunt mai mari decât câștigurile și nu ai cum să alegi bine când tot timpul trăiești cu sentimentul de frustrare și în dezacord cu tine.

 

De ce, te ajută, prin urmare, să-ți cunoști valorile personale:

 

  1. Știi care își sunt butoanele și de ce unii oameni reușesc să le apese. Nu e despre ei, ci despre tine
  2. Iei decizii și ai atitudini pe baza lor. Ești în sincron cu ceea simți.
  3. Îți urmărești parcursul schimbării (de aceea e bine să le ai notate de fiecare dată când faci exercițiul sau te interoghezi și ajungi la niște concluzii). Îți dai seama cât de plini de defecte suntem, dar că există mereu o șansă dacă recunoaștem că ne putem îmbunătăți constant.
  4. Ești mai liniștit și fericit. Nebuloasele acestea despre noi ne fac să ne tot interogăm, chestionăm etc. Până ajungem să nu mai știm ce e alb și ce e negru.
  5. Identifici mult mai ușor în ceilalți propriile valori și observi cu ușurință dacă intră în conflict cu ale tale.
  6. Prin urmare când vei spune „nu”, nu va mai exista sentimentul de vinovăție. Ci de eliberare.
  7. Asta înseamnă că vei câștiga timp, în loc să ai tot felul de dileme în minte: să aleg aia sau aia. Dacă valoarea ta personală e sănătatea, atunci decizia de a nu mânca 3 gogoși pe zi vine natural, fără vreun regret.
  8. Ajungi la un acord cu tine acceptându-te așa cum ești. Dacă tu crezi că familia tradițională este alcătuită din femeie și bărbat, atunci asta e despre tine. Că vine dintr-o credință nechestionată, deja e altă discuție. Dar nu mai trebuie să te tot justifici în fața celorlalți. Dacă într-o zi îți vei schimba credința, prin urmare și valoarea, atunci vei vedea cum te vei acomoda cu noul adevăr.
  9. Vei înțelege mai bine oamenii din jur și nu îi vei mai judeca ușor. Când observi cum se manifestă la ei o valoare sau ce credințe au (întemeiate sau nu), atunci îți e mai ușor să găsești un teren comun, sau cel puțin să nu mai arunci cu… legume în celălalt 🙂
  10. „Cunoaște-te pe tine însuți” este o mantră destul de bună, cel puțin pentru mine. Orice ține de propria persoană merită interogat.

 

Sper că ți-a fost util articolul! 🙂

 

Te invit să comentezi sau să dai mai departe, dacă ți-a plăcut!:)

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *