Care sunt cele mai importante resurse ale tale?

Am citit recent la Rolf Dobelli că 3 cele mai importante resurse ale noastre sunt:

– Atenția
– Timpul
– Banii

 

Evident, asta am observat și eu de-a lungul timpului. Le-am scris în ordine aleatorie, dar cred că fiecare își poate face propriul top. Spre exemplu, când eram la liceu, credeam că banii sunt cei mai importanți și fără ei nu te descurci deloc. Crescând și devenind aglomerată, cu proiecte, examene etc., mi-am dat seama că degeaba ai bani suficienți în cont, dacă alții îți fură timpul și atenția. Te vei trezi bătrân și bolnav, dar bogat. Cu ce te ajută să fii cel mai bogat om din cimitir?

 

Mereu mă uit la asta când mai fac plimbări prin cimitire. Știu că e macabru, dar conștientizez cât de importantă este viața mea. Cât despre florile de pe mormânt: personal prefer să le primesc atunci când sunt în viață deoarece iubesc florile, micile bucurii, lumânările parfumate.

Voi lua cele trei resurse pe rând. Așa e la mine, poate vă veți regăsi și voi aici:

 

Atenția.

Este ușor să ne fie furată, de dimineață până seară. Te trezești la 6-7, deschizi telefonul și gata: încep să turuie statusurile, pozele cu fel și fel de nebunii, meme-urile, știrile din politică și sfaturile despre orice nebunie de pe pământ. Zgomotele de la vecini te distrag, familia, câinele, pisica, cei care stau pe bancă la bloc, reclamele de peste tot, notificările, traficul, colegii, deadlineuri, iar notificările, pauzele lungi și dese, alte cerințe… La final de zi îți spui că nu ai avut timp să le faci pe toate.

 

Ceea ce mă duce la chestiunea „timp”.

Avem sau nu avem timp să le facem pe toate? Ca să vă aduc puțin la realitate, cum a pus cineva problema odată, fiecare zi nu te duce neapărat mai aproape de scopul tău, ci te îmbătrânește ☺ În fiecare zi mai mor celule, neuroni, se mai rablagește ceva. Unele se refac, dar până la limita Hayflick. Și-atunci nu ar merita să te întrebi dacă îi respecți timpul, atât cât este, și să îi folosești cât de cât în favoarea țelurilor tale? Oare ajută verificarea notificărilor de peste 150 de ori pe zi (cum spun studiile de Social Media)? Enervările mărunte? Frustrările cărora nu le dai de cap? Plictiselii la ședințe sau la întâlniri?

 

Nu ar fi mai productiv să faci ceva cu acel timp pe care să îl fructifici la maxim. Aici mă gândesc la două lucruri: buna dispoziție și banii.

Folosești banii pentru a avea grijă de tine și pentru a te bucura în acest interval pe care îl ai pe pământ sau muncești deștept pentru obiectivele tale, câștigând și bani în acest timp. Și munca aduce fericirea pentru unii.

 

Care sunt cele mai importante resurse alte tale și cum le utilizezi în favoarea ta?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *